Inledning

Foto: Sergey Gabdurakhmanov - fotografen har inget med denna hemsida att göra: https://flic.kr/p/7DLeHc

Katolska Krönikor

    Av Keith Green En introduktion till Katolska Krönikor:

En ung troende katolik frågade mig för inte alltför länge sedan, ”Vad är det egentligen protestanterna fortfarande protesterar mot?” Den frågan var jag inte förberedd på, och vid det tillfället var jag tvungen att svara, ”jag vet inte riktigt… ingenting antar jag.” Svaret jag gett bekymrade mig verkligen, och jag kunde inte sluta tänka på det. Vad var det egentligen Martin Luther, hugenotterna, anabaptisterna, kväkarna och mängder av andra protesterade mot när de bröt sig ur Katolska kyrkan? Vad var det de led oräkneliga förföljelser och martyrskap för? Jag kände mig tvungen att ta reda på svaret… och när jag hade gjort det visste jag att jag inte hade något annat val än att sprida det.

Med början i detta nummer (av tidningen, reds. anm.) publicerar vi därför en serie med artiklar som handlar om den Romersk-Katolska kyrkan. Aldrig har jag haft ett mer skrämmande uppdrag än att sammanställa denna serie av artiklar.


Den Ekumeniska Rörelsen

Det har aldrig funnits en så utbredd acceptans av katolicism bland protestanter och evangeliska kristna som det finns idag. Jag menar inte att stora skaror av evangeliska kristna blir katoliker. Men idag, för första gången i kyrkohistorien, är det så att en växande majoritet av protestanter ser den Romerska Katolska Kyrkan som vilket annat kristet samfund som helst. Samtidigt höjs muntra rop av ”enhet” på de ekumeniska sammankomsterna, festivalerna och konferenserna. (Detta är särskilt sant bland karismatiker.)

Jag tror att det aldrig funnits ett så brännande behov att ställa dessa, möjligtvis stötande, frågor: ” Är de katolska villoläror som ledde till Reformationen fortfarande aktuella i den moderna Katolska Kyrkan, eller är dessa läroavvikelser nu avklarade?” Eller ännu värre, ”Skulle de lärofrågor som ledde till att martyrernas blod rann i oceaner nu ses som oviktiga?”


När vi nu behandlar detta ämne vill jag först göra det helt klart att varken jag eller någon annan på Last Days Ministries har något personligt emot katoliker. Vi känner till många kärleksfulla, överlåtna och ärliga troende i deras led. Faktum är att det finns ganska många av dem som får våra nyhetsbrev, till och med en präst i New England som jag har regelbunden kontakt med (om du läser detta nu så ska du veta att jag älskar dig!). Nej, det är inte katolikerna som personer som vi skall titta närmare på och granska i Ordets ljus, utan den Romersk-Katolska kyrkan i stort, hennes historia, läror, teologi och traditioner.

Vi hävdar inte att de många så kallade ”Protestantiska” rörelserna har så perfekta läror eller fläckfri historia, det finns helgalna läror i överflöd och en del av dem gränsar till kätteri. Men ingen annanstans har avvikelsen från ordets sanning varit så tolererad, accepterad, och gjord till tradition och hörnstenar i kyrkans lära som i den Romersk-Katolska kyrkan.


Jag kan redan höra ropen som basunerar ”splittring!” och jag är bedrövad i mitt hjärta över att många kommer att se denna ansträngning som sådan. Men jag är övertygad i min ande, att vi inte har något att frukta från sanningen, för Jesus har lovat att den skall göra oss fria! (John 8:32.) Vi attackerar inte, utan undersöker. Vi är inte arga, utan djupt oroliga. Vi är inte på ”krigsstigen”, utan på en vandring för att söka efter det som är rätt. Och vi är inte ute efter att dela på något (splittra, reds. anm.) förutom att ”rätt dela sanningens ord” (2 Tim. 2:15).Första Krönikan